i23D

3D printer Agonus

Naš 3D printer iz milja nazvan Agonus je prvi razvojni projekt kojem smo pristupili od samog početka tj. ideje do finalne realizacije i eksploatacije te ideje.
Radeći na jednom znatno većem projektu i još par projekata sa strane uvidjeli smo da će nam biti potreban vlastiti 3D printer kako bi ubrzali razvojni proces prototipa i smanjili njegov trošak.
Postojala su 3 uvjeta pri konceptualnoj razradi: veliki volumen ispisa FDM metodom, velika preciznost ispisa i da se možemo koristiti kao CNC.

Kako se radi o ozbiljnom stroju gdje nam je preciznost imperativ konstrukcija se temelji na čvrstim ITEM 8 profilima i strojno obrađenim AlMg3 lim pločama debljine 12 mm. Velika čvrstoća ali i težina, preko XY kg, omogućuju i najzahtjevnije obrade uz minimalne vibracije.

 

Koncept sa pomičnom glavom u sve tri osi, umjesto pomičnog kreveta je izabran zbog mogućnosti CNC obrade ali i zbog uočenog nedostatka kod drugih 3D printera sa pomičnim krevetom gdje prilikom ispisa težih predmeta motor za pomicanja kreveta mora savladavati sve veću silu. U tim slučajevima jedino rješenje s kojim se eliminira mogućnost preskakanja motora i greške u ispisu je značajno smanjena brzina što dovodi do iznimno dugih ispisa velikih predmeta.